Goed slapen
doe je zo

Goed slapen is de basis van een stabiele én opgewekte stemming. Dit heb ik, eindelijk, ervaren na circa 10 jaar onregelmatig en slecht slapen.

Ik had mij er eigenlijk al bij neergelegd dat ik altijd onrustig en slecht zou slapen. En doodmoe wakker zou worden. Hoe lang ik ook in bed bleef liggen. En hoe vroeg ik ook naar bed ging om maar te proberen om slaaptekort in te halen.

Toevallig kwam ik op youtube een video tegen over slaaprestrictie. Hierin werd verteld dat diepe slaap heel belangrijk is voor je geestelijke gezondheid. En dat je dit kunt bereiken met behulp van slaaprestrictie.

Bij slaaprestrictie lig je slechts 6 uur in bed. Je moet hierbij even kijken wat het beste in jouw schema past, ik heb er toen voor gekozen om 12uur naar bed te gaan en om 6 uur de wekker te zetten. Om 5 over 6 stond ik op. Hoe moe en hoeveel tegenzin ik ook had.

Wanneer je overdag ook nog redelijk actief bent, dan is de vermoeidheid in de avond behoorlijk groot en moet je je best doen om wakker te blijven. Slaapdruk wordt dit genoemd.

Tot mijn verbazing lag ik niet meer een uur of langer wakker in bed voordat ik in slaap viel maar na slechts enkele dagen viel ik binnen een paar minuten in slaap. Goed slapen lukte eindelijk weer!

Ik sliep direct erg diep, van geluiden van buren of onweer heb ik in die periode niets gemerkt.

Het opstaan is in het begin iets waarbij je je echt moet overwinnen. Na enige maanden wordt het een automatisme waardoor het iets gemakkelijker gaat. Hoe moeilijk het ook is op dat moment om uit bed te komen en hoeveel tegenzin je ook hebt, eruit komen moet!

Ik heb ook geleerd niet te luisteren naar negatieve gedachtes die de kop op steken wanneer je vermoeid je bed uit klimt en half verdoofd zit bij te komen. Niet op letten en gewoon doen wat je besloten hebt.

Kort na het opstaan bewegen is een goede remedie om op gang te komen. Na een korte meditatie ging ik of een bodyweight training doen of ik ging ook een wandeling maken.

Mocht je direct na het opstaan mediteren, wat op zich heel goed is omdat dan de hersengolven dan nog het beste hiervoor zijn, let erop dat je dan niet weer in slaap valt.

In het begin was het  heel lastig om wakker te blijven totdat het, eindelijk, tijd was om naar bed te gaan. Om maar wakker blijven ben ik veel gaan wandelen. Dit blijkt een goede manier te zijn om wakker te blijven en brengt andere gezondheidsvoordelen met zich mee. Mijn artikel over hoe jij je beter kan gaan voelen met meer bewegen lees je hier

Ik merkte al snel dat ik meer dan de maximale 6 uur slaap van het slaaprestrictie programma nodig had. Ongeveer 2 maanden heb ik het met de 6 uur slaap gedaan, totdat het nieuwe slaapritme er goed in zat. Goed slapen lukte gewoon, bijna iedere nacht weer. Daarna ben ik langzaam de slaaptijd gaan opvoeren door steeds iets eerder naar bed te gaan.

Momenteel lig ik ongeveer 7 tot 7 1/4 uur in bed. Dit is echter heel persoonlijk, jij hebt misschien minder slaap nodig. Je slaapbehoefte is onder meer sterk afhankelijk van je activiteiten. Zo sport ik circa 5 a 6 dagen in de week. Daarnaast zet ik minimaal 12.000 stappen per dag.

Nog even iets over het tijdstip van het opstaan. Het is heel simpel, dit tijdstip ligt vast. Ik heb ervoor gekozen om op 6 uur op te staan. Voor jou is een ander tijdstip misschien beter, dan moet je zelf bepalen. En dan gaat het er om om dan ook altijd op dat tijdstip op te staan! Uitslapen is er dus niet meer bij. Ook niet als je een keer laat naar bed bent geweest of een keer onrustig hebt geslapen.

Besef dat goed voordat je met slaaprestrictie begint. 

Slaap jij ook slecht, neem dan het besluit om slaaprestrictie toe te passen. Dan kans is heel groot dat jij dan ook beter kunt slapen.

Ik raad je aan om niet te denken "ik ga het proberen". Proberen is niets. 

Je doet het of je doet het niet. Zo simpel is het.Goed Slapen disclaimer